Rušenje z robotom

Rušenje z robotom

Rušenje z robotom ali čas je denar! Če Vam zastavimo vprašanje, ali bi raje A.) objekt (ali del njega) porušili “na roke” ter tako privarčevali nekaj denarja ter obenem potrošili ogromno časa ali B.) najeli robota za rušenje, potrošili nekaj denarja in privarčevali ogromno časa, za kaj bi se odločili? Je vredno poizkusiti? Recimo, da […]

Rušenje z robotom ali čas je denar!

Če Vam zastavimo vprašanje, ali bi raje A.) objekt (ali del njega) porušili “na roke” ter tako privarčevali nekaj denarja ter obenem potrošili ogromno časa ali B.) najeli robota za rušenje, potrošili nekaj denarja in privarčevali ogromno časa, za kaj bi se odločili?

Je vredno poizkusiti?

Recimo, da se odločite doma porušiti staro betonsko stopnišče, ter si s težko prisluženim denarjem omisliti novega, lesenega, kovinskega, morda kaj drugega. Dogovorjeni ste z izvajalcem del za datum montaže, se pravi se morate držati dogovorjenega roka, sicer vas bo izvajalec premaknil na kasnejši čas, v stanovanju pa bo zevala velika luknja. O ostalih težavah ne bom razpredal. Če se vrnem k prvotno zastavljenem vprašanju, bi vas verjetno večina kot iz topa ustrelila “A”. Šli bi v priljubljeno trgovino z orodjem za domače mojstre, kupili primerno (z drugimi besedami: poceni) orodje, ter se z nasmeškom na ustih lotili dela. Če zmore mojster Miha, zmorem tudi sam! Po nekaj dneh dela (in paranja živcev, ker ste si očitno zadali prevelik zalogaj) vam je verjetno že presneto žal, da niste izbrali odgovora “B”…

Zakaj torej gre pri robotu za rušenje. Naporen dan v službi vas popolnoma izčrpa, ob 16. uri se vračate domov, utrujeni, vedoč, da vas čaka rušenje stopnišča. Robot za rušenje je taisti dan, nekje drugje, pričel z delom isti čas kot vi, vendar vmes ni potreboval malice, v hiši ni povzročal hrupa, niti smradu izpušnih plinov, saj deluje na električni pogon, najverjetneje pa je tudi delo končal pred vašim prihodom domov. Ob vrnitvi domov naša ekipa že pospravlja ostanke stopnišča ter se z mislimi že osredotoča na novo delo. Ne pozabite pomisliti tudi na varnost pri delu, saj boste z ročnim orodjem stali na stopniščni rami, ki jo rušite. Z drugimi besedami, žagate si vejo, na kateri sedite!

Rušenje z robotom ni nujno višji strošek, kot si žal to mnogi predstavljate.

Efekt je mnogo večji, delo je opravljeno hitreje, tišje in v notranjosti objekta brez smradu po izpušnih plinih. Sicer pa tudi stopnišče ni edini objekt, ki ga lahko robot za rušenje odstrani. A več o tem v prihajajočih novicah.

Na spodnjih slikah je prikazano rušenje stopnišča v industrijski hali, višina stopnišča 4,5 m, armirano-betonska konstrukcija in pohodne ploskve. Za rušenje smo potrebovali le nekaj ur dela, vključno s pospravljanjem. Upravljalec robota za rušenje ni stal na stopnicah temveč na varnem mestu, delo je opravil s kleščami za rušenje, edini hrup, ki ga je povzročal, je bil hrup padajočih kosov betona. Ostanki stopnišča so bili odstranjeni z mini nakladači, kar pomeni,  da smo za izvedbo rušenja opravili izjemno malo ročnega dela.

Za začetek si lahko več o robotu za rušenje preberete tukaj ali pa nam pošljete povpraševanje.

  • Stopnišče
  • Rušenje stopnišča 1
  • Delo izven nevarnega območja
  • Klešče za rušenje
  • Rušenje stopnišča 2
  • Klešče za rušenje
  • Robot za rusenje